پوست بچه من کمی زرد است، آیا این طبیعی است؟
بله، حدود ۶۰ درصد نوزادان فول ترم که سر موقع دنیا می آیند دارای هاله زرد رنگی بر روی پوستشان هستند که به آن زردی یا یرقان گفته می شود. زردی نوزادان در طی هفته اول یا دوم زندگی نوزاد خودش را نشان می دهد. در حقیقت، اساساً تمامی بچه ها دارای درصدی زردی هستند اما ممکن است در زردی های خفیف، کسی متوجه زرد بودن بچه نشود.
زردی در بیشتر بچه ها موقتی و بی ضرر است و خودبخودی یا با درمان اندکی برطرف می شود. اما در موارد خیلی نادر، زردی بچه می تواند خطرناک باشد، بنابراین بایستی مراقب بچه بود.
علت زردی نوزادان چیست؟
بالا بودن سطح رنگدانه ای به نام بیلی روبین (bilirubin) در خون موجب زرد شدن پوست می شود. بیلی روبین در خون همه مردم صرف نظر از سن وجود دارد. بیلی روبین یکی از فراورده های جنبی است که در زمان تجزیه سلول های قرمز خون که پیر شده اند، حاصل می شود. معمولا کبد بیلی روبین را از خون جمع آوری کرده و از طریق مدفوع آن را از بدن دفع می کند.
در طی حاملگی کبد مادر بیلی روبین جنین را نیز دفع می کند. بعد از تولد مدت زمانی طول می کشد تا کبد بچه فعالیت خود را شروع کرده و بیلی روبین را از خون دفع کند. نتیجه آن تجمع این رنگدانه در خون نوزاد است که در زیر پوست و سفیدی چشم رسوب کرده و موجب زرد شدن پوست و سفیده چشم نوزاد می شود.
این نوع یرقان یا زردی را زردی فیزیولوژیک می نامند و معمولا در دومین یا سومین روز زندگی بچه تا حدود دو هفته بعد از تولد ظاهر می شود (در بچه های نارس اوج آن در ۵ تا ۷ روز پس از تولد شروع شده و ممکن است نهایتا تا دو ماه بعد کامل برطرف شود ). روند شروع زردی پوست از صورت بچه است و به سمت پایین و گردن و قفسه سینه ادامه می یابد تا اینکه در موارد زردی شدید به نوک انگشتان پای بچه برسد و کل بدن را زرد کند
روش درمان و کنترل زردی نوزاد چیست؟
برای درمان بیلی روبین یا زردی نوزاد می توان از دستگاه های پزشکی نوزادان مخصوص زردی، یعنی دستگاه زردی نوزاد یا همان فتوتراپی استفاده کرد. برای درمان در خانه استفاده از دستگاه زردی خانگی توصیه می شود و درمان در مراکز درمانی با استفاده از دستگاه فتوتراپی اینتنزیو یا فتوتراپی بیمارستانی امکان پذیر است.